
העתיד של עולם הביטוח? / טל שלום
קוד פתוח, או בלוקצ'יין, הוא טכנולוגיה המאפשרת יצירת באזר וירטואלי הנאכף על ידי טכנולוגיה ולא רגולציה * פרויקט Nexus Mutual מציע פלטפורמה מבוזרת המאפשרת לאנשים מכל העולם לשתף סיכון, הודות לאמון הנבנה באמצעות קוד פתוח מחייב ושקוף * שחקנים שידעו לאמץ פתרונות טכנולוגיים חדשניים, יובילו את עולם הביטוח בעידן הקוד הפתוחבסוף המאה ה-17, בלונדון, נוצר מודל הביטוח המודרני. בבית הקפה של אדוארד לויד, סוחרים ובעלי אוניות נפגשו עם משקיעים אמידים שהיו מוכנים לקחת על עצמם חלק מהסיכון הכרוך במסעות ימיים. המנגנון היה פשוט: במקום שאדם אחד יישא לבד בכל הסיכון, הוא התפזר בין רבים. בית הקפה של אדוארד לויד הפך עם השנים לוידס של לונדון – אחד משוקי הביטוח הגדולים בעולם, שרשם בשנת 2023 פרמיות בהיקף של כ-52 מיליארד דולר.
עם הצמיחה בסחר הגלובלי והגידול בהיקף הסיכונים, מקומם של הסוחרים בסיכון נתפס על ידי גופים פיננסים גדולים שהפכו למתווכים מרכזיים בתהליך הביטוח. האמון, שבעבר היה מבוסס על קשרים אישיים ומוניטין, התחלף בתלות במערכות רגולציה מורכבות שנועדו להבטיח שהגופים הפיננסיים יתפקדו באופן תקין.
להחזיר את הביטוח לשורשיו באמצעות הקוד הפתוח
קוד פתוח מציע מודל חלופי שמאפשר חזרה לשורשים של הביטוח כפי שהתעצב בבית הקפה של לויד – אך במתכונת חדשנית וטכנולוגית. הקוד, שפועל על גבי רשת מחשבים ציבורית ומבוזרת, המכונה גם בלוקצ׳יין, מייצר ״התחייבויות חזקות״- מנגנון שמבטיח עמידה בתנאים מוגדרים מראש, ללא תלות בשחקן מרכזי. התחייבויות אלו, שנאכפות על ידי טכנולוגיה ולא רגולציה, מהוות בסיס חדש ליצירת אמון.
כבר היום, גופים פיננסים מהגדולים בעולם מסתמכים על טכנולוגיית קוד פתוח בעלת התחייבויות חזקות. הם עושים זאת, למשל, דרך השקעות בביטקוין. מאפיין הליבה של ביטקוין הוא היצע מוגבל של 21 מיליון מטבעות בלבד – שזו התחייבות חזקה שמובטחת על ידי קוד פתוח. אילו היה ביטקוין נשלט על ידי חברה, כמו גוגל, היה צורך לתת אמון בגוגל שתשמור על ההיצע הקבוע. אך התחייבות של חברה היא מטבעה חלשה, כפופה לשיקולים עסקיים, שינויים בהנהלה, מכירת החברה וכד'. לעומת זאת, התחייבויות חזקות המוגדרות בקוד פתוח, מייצרות אמון ברמה גבוהה יותר.
הבזאר הוירטואלי: מהפכה השקטה
הטכנולוגיה של קוד פתוח בעל התחייבויות חזקות מאפשרת יצירת בזאר וירטואלי גלובלי, בו כל אדם עם גישה לאינטרנט יכול להשתתף בפעולות פיננסיות – להלוות, להחליף ולהעביר נכסים וכספים – ללא צורך באף גורם מתווך. המנגנון שמקנה את האמון בבזאר הוא הקוד הפתוח עצמו, הקובע את הכללים בצורה ברורה ובלתי ניתנת לשינוי, כך שהמשתתפים אינם תלויים באמון באנשים, בגופים פיננסים או ברגולציה אלא באמון בקוד.
מאזן הבזאר שקוף לחלוטין, מתעדכן בזמן אמת וזמין לכולם. כל משתתף יכול לצפות ולנתח את היקף וסוג העסקאות שבוצעו בו. שדרוגי תשתית טכנולוגית משמעותיים שהתרחשו בשנים האחרונות הורידו את עלויות השימוש בבזאר לרמות נמוכות במיוחד – פחות מסנט אחד לפעולה – מה שהפך את השימוש בו לזמין גם עבור עסקאות יומיומיות פשוטות.
השפעת השדרוגים הללו ברורה: מספר המשתמשים בבזאר הוירטואלי שולש בשנה האחרונה והגיע ל-220 מיליון משתמשים, בעוד היקף הנכסים המנוהלים על גבי קוד פתוח עומד כיום על 120 מיליארד דולר.
הטכנולוגיה הזו אינה עוד חזון עתידי – היא כבר כאן. חברות כמו SpaceX של אילון מאסק משתמשות בכלים הללו לשיפור היעילות התפעולית. הבזאר פועל 24/7, עלויות הפיתוח והשימוש בו נמוכות, הוא מצמצם את הצורך במתווכים יקרים ומאפשר מקום מפגש למקורות נזילות בקנה מידה חסר תקדים. יתרון נוסף הוא שסביבת הקוד הפתוח מביאה לחדשנות מואצת – כל מפתח בעולם יכול לגשת באופן חופשי לקוד, לבנות קוד משודרג וליצור פתרונות חדשים ויעילים יותר.
נכון שלשמור כסף בקוד פתוח ללא שליטה של אף גוף זה מפחיד. הקוד עלול להיפרץ או לא לעבוד כמצופה, והכסף שבתוכו יכול פשוט להיעלם. יחד עם זאת, ככל שהזמן עובר, יותר כסף עובר דרך הקוד, כלי אבטחה מתפתחים, והכסף נמצא תחת איומים הולכים וגדלים. ככל שהקוד עומד באיומים אלו, כך האמון בו גובר.
ביטוח בבזאר הוירטואלי
גם עולם הביטוח מצטרף למהפכה הזו. פרויקט Nexus Mutual, שהוקם בשנת 2017 באנגליה על ידי יו קארפ, אקטואר בכיר לשעבר בחברת הביטוח הגלובלית Munich re, מציע פלטפורמה מבוזרת לשיתוף סיכונים. כיום, הפלטפורמה מציעה כיסוי לסיכונים הנובעים מכשלים או פריצות בקוד הפתוח, כשכל כלי האבטחה נכשלים.
כפי שלויד היה הראשון להפגיש סוחרים ובעלי אוניות לבין בלי הון לניהול סיכונים ימיים, כך Nexus היא הראשונה להפגיש בין משתתפי הבזאר הוירטואלי, בעלי נזילות וחתמים. ככל שהבזאר הוירטואלי יוסיף לגדול ולשגשג, Nexus, החולשת על למעלה מ-70% משוק הסיכון בבזאר הוירטואלי, עשויה להפוך ללוידס של לונדון של עידן הקוד הפתוח. בניגוד ללוידס, Nexus, היא פלטפורמה מבוזרת, המאפשרת לאנשים מכל העולם לשתף סיכון, הודות לאמון הנבנה באמצעות קוד פתוח מחייב ושקוף.
מאז הקמתה, Nexus כיסתה סיכונים בשווי של 5.4 מיליארד דולר ושילמה תביעות בהיקף של 18 מיליון דולר. מנגנון בירור התביעות שלה מאפשר תשלום בתוך שלושה ימים בלבד. בנוסף, מאגר הנזילות של הפרויקט, בהיקף של כ-300 מיליון דולר, מנוהל כולו בקוד פתוח, תוך שקיפות מלאה לכלל המשתמשים.
מה המשמעות עבור השוק המסורתי?
למרות הצמיחה המרשימה, תחום הביטוח המבוזר עדיין קטן מאוד ביחס לענף המסורתי. עם זאת, אנו עדים לצמיחתם של מבטחים וברוקרים היברידיים, המשלבים את היתרונות של הקוד הפתוח עם שיטות ביטוח מסורתיות. שילוב זה עשוי להניב מוצרי ביטוח מתקדמים; הכוללים עלויות מופחתות, בירור תביעות מהיר, ושקיפות גבוהה.
הרגולציה, שמהווה גורם קריטי ביצירת אמון בענף הפיננסי, אך במקביל משמרת שליטה של שחקנים ותיקים בשל העלויות הגבוהות שלה, תיאלץ להתאים את עצמה למציאות בה האמון נבנה באמצעות טכנולוגיה ושקיפות. במציאות זו, היתרון הרגולטורי של השחקנים המסורתיים יצטמצם משמעותית. שינוי זה עשוי להתרחש כבר בעתיד הקרוב, במיוחד תחת הממשל החדש בארה״ב.
כפי שניתן ללמוד מהצלחת Nexus, אין הכרח שהשחקנים המסורתיים יובילו את החדשנות בתחום. העליונות הטכנולוגית הופכת לגורם מפתח, ושחקנים שידעו לאמץ מהר פתרונות טכנולוגיים חדשניים ויעילים יותר – יהיו אלו שיובילו את עולם הביטוח בעידן הקוד הפתוח, ואולי בעתיד, את תעשיית הביטוח כולה.
הכותב הוא שותף בקרן הון סיכון קוליידר ונצ׳רס, משקיעה מובילה ב-Nexus Mutual