מגינים על העתיד: ההתמודדות של חברות הביטוח עם סיכוני הטכנולוגיה / אמיר עוז
בעידן הדיגיטלי חברות הביטוח מוצאות את עצמן במרכזו של שדה קרב טכנולוגי מתחדש * עליית טכנולוגיות חדשות, פריצות סייבר והצורך להישאר מעודכנים בתשתיות מתקדמות, מציבים אתגרים עצומים בפני חברות הביטוח * מהם ההשלכות על תעשיית הביטוח ומהם הדרכים האפשריות להתמודדות עימםבעידן הדיגיטלי, תחום הביטוח עובר מהפכה טכנולוגית מהותית. טכנולוגיות חדשות כמו בינה מלאכותית, אינטרנט של הדברים (IoT) ובלוקצ'יין מביאות שיפורים משמעותיים אך גם סיכונים חדשים ומורכבים.
פריצות סייבר: כשהמידע שלכם נמצא על הכוונת
פריצות סייבר הן סיכון מרכזי בחברות ביטוח. מאגרי המידע העצומים שהן מחזיקות, הכוללים פרטים אישיים ורגישים על לקוחותיהם, מהווים יעד אטרקטיבי להאקרים. פריצה למאגרי מידע אלו יכולה לגרום לנזקים חמורים, הן מבחינת הפגיעה בפרטיות הלקוחות והן מבחינת הפגיעה במוניטין החברה. כשאנו מדברים על פריצות סייבר, אנו מתכוונים לא רק להאקרים יחידים, אלא גם לארגוני פשיעה מתקדמים המונעים על ידי רצון לפגוע כלכלית ולקבל כופר בעבור המידע הגנוב.
בנוסף, עם העלייה בשימוש בכלים דיגיטליים ובאינטרנט בכלל, מספר התקפות הסייבר רק הולך וגובר. חברות הביטוח חייבות להיות מוכנות להתמודד עם התקפות כאלו על ידי הטמעת מערכות הגנה מתקדמות, ביצוע בדיקות תקופתיות, והכשרת הצוותים שלהן להתמודד עם מקרים של פריצות.
שירביט והכופר שהפיל את החברה
בשנת 2020, חברת הביטוח שירביט חוותה מתקפת סייבר חמורה בה הותקפה על ידי האקרים שפרצו למאגרי המידע שלה וגנבו כמות עצומה של מידע אישי רגיש על לקוחותיה. ההאקרים דרשו כופר גדול בתמורה לאי פרסום המידע שנגנב. למרות מאמציה של החברה לשקם את מערכותיה ולשמור על המידע, האירוע גרם לפגיעה חמורה במוניטין החברה ולחששות רבים בקרב לקוחותיה.
הנזק הכלכלי והתדמיתי היה כה כבד, שבסופו של דבר שירביט לא הצליחה להתאושש ממנו, ופעילותה נמכרה לחברה אחרת. מקרה זה מדגים עד כמה קריטיים הם סיכוני הסייבר וכמה חשוב שחברות הביטוח יהיו מוכנות ומצוידות להתמודד עם איומים מסוג זה.
חברות ביטוח רבות עדיין פועלות עם מערכות ישנות (Legacy Systems) אשר אינן תואמות את הטכנולוגיות המתקדמות של היום. מערכות אלו מקשות על אינטגרציה עם כלים חדשים, מגבירות את הסיכון לפריצות אבטחה ומקשות על מתן שירות יעיל ומהיר ללקוחות. המעבר למערכות חדשות דורש השקעות כספיות ניכרות ותכנון קפדני.
מערכות ישנות אלו עשויות להיות יציבות ומוכרות לצוותים שעובדים עמן, אך הן גם יכולות להוות מקור לסיכון ניכר. כל תקלה במערכת ישנה עלולה לשבש את תהליכי העבודה, ליצור תקלות במתן השירותים ולגרום להפסדים כספיים. כדי להתמודד עם האתגרים הללו, חברות הביטוח חייבות למצוא את האיזון הנכון בין שמירה על היציבות והאמינות של המערכות הישנות לבין אימוץ טכנולוגיות חדשות שמסוגלות להתמודד עם האיומים המתקדמים.
טכנולוגיות חדשות: השינוי שכבר כאן
כדי להישאר תחרותיות, חברות הביטוח חייבות לאמץ טכנולוגיות חדשות כמו בינה מלאכותית ו-IoT, ולהסתגל במהירות לתשתיות מתקדמות. הכישלון בהטמעת טכנולוגיות אלו עלול לגרום לאובדן יתרון תחרותי ואף לפגיעה תפעולית. המעבר לתשתיות ענן והשימוש בבינה מלאכותית לצורך חיתום והערכת סיכונים הם רק חלק מהאתגרים הטכנולוגיים שעמם מתמודדות חברות הביטוח.
הטמעת בינה מלאכותית יכולה לשפר משמעותית את תהליכי החיתום והערכת הסיכונים. מערכות בינה מלאכותית יכולות לנתח כמויות עצומות של נתונים בזמן אמת ולספק תמונה מדויקת יותר של הסיכון הפוטנציאלי של כל לקוח. בנוסף, טכנולוגיית ה-IoT מאפשרת לחברות הביטוח לאסוף נתונים ממכשירים מחוברים, כגון רכבים חכמים ובתים חכמים, ולזהות סיכונים בזמן אמת. עם זאת, השימוש בטכנולוגיות אלו דורש מערכות אבטחה חזקות יותר והכשרת צוותים טכנולוגיים שיודעים לתפעל ולנהל את המערכות החדשות.
חברות הביטוח פועלות בסביבה רגולטורית מחמירה, במיוחד בכל הנוגע להגנת המידע והפרטיות. רגולציות כמו GDPR באירופה וחוקי הגנת הפרטיות בארה"ב דורשות מחברות הביטוח לנקוט באמצעים מחמירים להגנה על המידע האישי של לקוחותיהן. אי עמידה בדרישות רגולטוריות עלולה לגרום לקנסות כבדים ולפגיעה במוניטין.
רגולציות אלו מחייבות את חברות הביטוח להשקיע משאבים רבים בבדיקות תקופתיות של מערכות האבטחה שלהן, להבטיח שהן עומדות בתקני האבטחה המחמירים ביותר, ולבצע פעולות שוטפות להעלאת המודעות לאיומי הסייבר בקרב עובדי החברה. כמו כן, חשוב שחברות הביטוח יפעלו בשקיפות מול לקוחותיהן ויבטיחו כי המידע האישי שלהם מוגן בצורה מיטבית.
בלוקצ'יין ובינה מלאכותית: כלים חדשים בארסנל הביטוחי
הטמעת בינה מלאכותית בתהליכי חיתום והערכת סיכונים יכולה לשפר משמעותית את הדיוק והמהירות של תהליכים אלו, אך דורשת זהירות. מערכות אלו דורשות כמויות גדולות של נתונים והן חשופות להטיות אם הנתונים אינם מאוזנים או מייצגים. בלוקצ'יין מציע פתרונות מעניינים לתחום הביטוח, כמו שקיפות בתהליכי תביעות ומניעת הונאות, אך אימוצה דורש השקעות משמעותיות בתשתיות ובכוח אדם מיומן.
שימוש נכון בטכנולוגיות אלו יכול להוביל לשינויים מרחיקי לכת בשוק הביטוח. לדוגמה, תהליך החיתום המסורתי עשוי להיעשות בצורה אוטומטית ומהירה יותר בעזרת בינה מלאכותית, מה שמוביל להקטנת עלויות וזמני טיפול. טכנולוגיית הבלוקצ'יין מאפשרת ליצור רשומות בלתי ניתנות לשינוי של כל עסקה, מה שמקנה שקיפות ואמינות רבה יותר בתהליכי התביעות ומניעת הונאות.
האינטרנט של הדברים (IoT) מציע הזדמנויות רבות לשיפור שירותי הביטוח, במיוחד בתחום הביטוח הכללי והרכב. התקנים מחוברים יכולים לספק נתונים בזמן אמת על מצבים ומקרים שונים, מה שמאפשר לחברות הביטוח להעריך סיכונים בצורה מדויקת יותר ולמנוע נזקים מראש. עם זאת, החיבוריות הרבה גם מעלה את הסיכון לפריצות ואיומים חדשים, שכן כל התקן מחובר יכול להוות נקודת תורפה.
שימוש בטכנולוגיות IoT דורש ניהול נכון של המידע שנאסף והבטחת שמירה על פרטיות הלקוחות. חברות הביטוח חייבות לוודא שהן מצוידות בכלים המתאימים לניתוח המידע בצורה מהירה ומדויקת, ושהן עומדות בכל התקנים הרגולטוריים המחייבים שמירה על פרטיות המידע.
העתיד כבר כאן: איך חברות ביטוח מתכוננות לאתגרים הטכנולוגיים של המחר
כדי להתמודד עם הסיכונים הטכנולוגיים, חברות ביטוח חייבות לטפח תרבות ארגונית המבוססת על מודעות לסיכונים אלו. הדרכות שוטפות, עדכון פרוטוקולי אבטחה ושיתוף פעולה פנים ארגוני הם מפתחות להצלחה בתחום זה. כמו כן, נדרש ניהול סיכונים נכון והשקעה מתמדת בטכנולוגיות הגנה.
בנוסף, חשוב שחברות הביטוח יפעלו בשקיפות מול לקוחותיהן ויבטיחו כי המידע האישי שלהם מוגן בצורה מיטבית. יצירת תרבות ארגונית חזקה המבוססת על מודעות לסיכונים והכשרת הצוותים בצורה מתמדת יכולה לסייע לחברות הביטוח לשמור על יציבותן ולספק שירות בטוח ואמין ללקוחותיהן.
סיכון טכנולוגי בחברות ביטוח הוא אתגר מורכב ודינמי. עם עליית הטכנולוגיות החדשות והשינויים התכופים בנוף האיומים, חברות הביטוח חייבות להיות דרוכות ומוכנות להתמודד עם הסיכונים הללו. השקעה מתמדת בטכנולוגיות הגנה, ניהול סיכונים נכון ויצירת תרבות ארגונית חזקה יכולים לסייע לחברות הביטוח לשמור על יציבותן ולספק שירות בטוח ואמין ללקוחותיהן. העתיד מציב אתגרים רבים, אך גם הזדמנויות גדולות עבור חברות ביטוח המצליחות לאמץ ולנהל נכון את הטכנולוגיות החדשות.
הכותב עוסק בהקמת מערכות בתחום האשראי החוץ בנקאי