רשות שוק ההון: סלייס הודתה כי הפרה את הוראות הדין ואפשרה השקעה בקרנות שאינן קרנות חוץ
על פי דיווח של הרשות לוועדת הכספים – ב-8 בספטמבר 2023 התקבל ברשות מכתב החתום על ידי נושאי משרה בסלייס ובו הודתה החברה לראשונה כי ישנו חשש לסיכון כספי עמיתים * התברר כי עמיתים נוידו מחוץ לחברה בעוד הכספים מאת הקרן ממנה ביקשו לצאת עדיין לא התקבלו בחברה – כלומר סלייס נקטה בפרקטיקה של קיזוז בין כספי עמיתים * לראשונה – חושפת רשות שוק ההון את השתלשלות העניינים המלאה בפרשת סלייס – מהתלונות הראשונות ב-2022 ועד למינוי מנהל מורשה בדצמבר 2023 * להלן האירועים המרכזייםרשות שוק ההון דיווחה לוועדת הכספים כי סלייס הודתה בפני הרשות כי הפרה את הוראות הדין ואפשרה השקעה בקרנות שאינן קרנות חוץ. כך עולה מדוח שהגישה רשות שוק ההון לוועדת הכספים, בו סקרה את פעילותה בפרשת סלייס.
על פי הדוח, בשנים 2022-2023 ערכה הרשות מספר ביקורות בחברה בקשר לסוגיות הנוגעות לניהול התקין של החברה ולעמידתה בהוראות הדין והוראות הממונה. ממצאי הביקורות העלו כי בפעילות החברה קיימים אי סדרים חמורים, והכל בפרק זמן קצר יחסית. להלן חלק מהממצאים שהעלו הביקורות:
א. במסגרת ביקורת בתחום ההוצאות הישירות שערכה הרשות עלה בין היתר כי סלייס השיתה על עמיתי קופות הגמל שבניהולה הוצאות ישירות בשיעור שהוא מעבר למגבלה המותרת. לאור ממצאים אלה, הורה הממונה בחודש דצמבר 2022 לחברה להשיב לעמיתים כספים שנגבו מהם כאמור שלא כדין בסכום של כשני מיליון שקל. בהמשך נמצא כי החברה לא השיבה בפועל לעמיתים את הסכום למרות שהצהירה על כך.
ב. סלייס השקיעה נכסי מסלולים שבניהולה בשותפות בשיעור החורג משמעותית מהמגבלות שנקבעו בתקנות. לאור ממצאים אלה הורה הממונה לחברה בחודש מאי 2023 לתקן את החריגה האמורה ולהשיב לעמיתים את רכיב דמי הניהול בשל ההשקעות החורגות. החברה השיבה לעמיתים סכום של כשני מיליון שקל בעקבות הוראה זו.
ג. במסגרת בירור של כחמישים פניות ציבור שהוגשו לרשות בעניין החברה, ביקשה הרשות מהחברה להמציא התייחסותה לפניות העמיתים. בניגוד להוראות הממונה בעניין, לא התקבלו תגובות החברה ל-34 מתוך כלל הפניות הנדונות. בחודש נובמבר 2022 הודיעה הרשות לחברה על כוונתה להטיל עליה עיצום כספי, ולאחר השלמת ההליך, הטילה הרשות בחודש מאי 2023 על החברה עיצום כספי בגובה של כשני מיליון שקל. לאחר מינויו של המנהל המורשה נמצא כי החברה חדלה מלשלם את סכום העיצום הכספי במהלך שנת 2023 כך שנותר חוב שעומד על כמחצית מהסכום.
ד. בשל היקף ההפרות הנרחב שזוהה בפעילותה, הודיעה הרשות לחברה בחודש נובמבר 2022 כי התנהלותה עלולה להביא את הממונה להפעלת סמכויות אכיפה משמעותיות נגד החברה ובעלי היתר השליטה בה.
במקביל להליכי הביקורת והפעולות כאמור, ולנוכח היקף הממצאים שעלו בהליכי הביקורת והבירור השונים, החלה הרשות בפברואר 2023 בביקורת עומק שעניינה שמירת זכויות עמיתים בקופות גמל בניהול אישי IRA המנוהלות בחברה. במסגרת הביקורת נמצא כי החברה צירפה עמיתים לקופת גמל בניהול אישי כאשר הכספים הועברו להשקעה בקרנות שהוקמו בחו"ל שלפי ממצאי הביקורת הן לא עמדו בהגדרת "קרן חוץ" בהתאם להוראות תקנות קופת גמל בניהול אישי. על כן, לא ניתן היה להשקיע בהן את כספי העמיתים החוסכים בקופת גמל בניהול אישי. כמו כן, כפי שיתואר להלן, החברה הודתה לבסוף כי הפרה את הוראות הדין בעניין זה, ואפשרה השקעה בקרנות שאינן קרנות חוץ.
על פי הממצאים עולה כי לכאורה, בידיעת החברה, סוכני ביטוח וגורמים אחרים שכנעו עמיתים להעביר את כספי הפנסיה והחיסכון שלהם לקופת גמל בניהול אישי בחברה ולהשקיע את הכספים בקרנות, אשר לפחות חלקן היו קשורות ואף בבעלות של אותם סוכני ביטוח או אותם גורמים. בחלק משמעותי מהמקרים, התמורה לעמיתים עבור העברת הכספים הייתה מתן הלוואה לעמית בתנאים נוחים על ידי הקרן. כלומר, אנשים שנזקקו להלוואה שוכנעו להעביר את הכספים הפנסיונים שלהם לקופת גמל בניהול אישי "ולהשקיע" את כספיהם בקרנות בתמורה להלוואה בשיעור של כ30% מהסכום שהעביר העמית לקרן. היקף הכספים של עמיתים בקופת גמל בניהול אישי המנוהלות בחברה ואשר השקיעו בקרנות אלו עומד על כ-853 מיליון שקל, מתוכם כ-550 מיליון שקל הועברו לקרנות אשר גייסו עמיתים לצורך קבלת הלוואות.
לאורך הביקורת שערכה הרשות, התחמקה החברה ממתן תשובה ברורה באשר למנגנון ולאופן ההשקעה בקרנות, על אף דרישות חוזרות ונשנות מצד הרשות, דבר אשר הקשה על בירור התמונה העובדתית.
עצירת הפעילות
בהמשך לביקורת ולאור אי הבהירות הנובעת מתשובותיה החלקיות של החברה, הורה הממונה לסלייס ב-5 בספטמבר 2023 לחדול לאלתר מצירוף עמיתים חדשים המבקשים להשקיע את כספיהם באמצעות קופת גמל בניהול אישי בקרנות האמורות, וכן לחדול לאלתר מהעברת כספים חדשים להשקעה בקרנות כאמור.
לאחר הוראת הרשות על עצירת העברת כספים חדשים לקרנות האמורות, ב-8 בספטמבר 2023 התקבל ברשות מכתב החתום על ידי נושאי משרה בחברה – אסף גולדברג, מנכ"ל ובעל שליטה, טל הפלינג, משנה למנכ"ל ויועצת משפטית ושי גולדברג, דירקטור ובעל שליטה – ובו הודתה החברה לראשונה כי ישנו חשש לסיכון כספי עמיתים וכי שיטת העברות הכספים מהקרנות ואל הקרנות לא הייתה שוטפת, אלא עתית וכי נוצר מצב בו עמיתים נוידו מחוץ לחברה בעוד הכספים מהקרן ממנה ביקשו לצאת עדיין לא התקבלו בחברה. דהיינו, החברה נקטה בפרקטיקה של קיזוז בין כספי עמיתים. בסיומו של המכתב, צוין כי כהונתו של המנכ"ל תופסק לאלתר וכי החברה מבקשת מהרשות לפעול למינוי מפקח מיוחד לחברה.
ב-10 בספטמבר 2023, יומיים לאחר שהתקבל מכתב החברה, הודיעה היועצת המשפטית טל הפלינג על סיום תפקידה בחברה, ובימים 14-15 בספטמבר 2023 התפטרו ארבעה מחברי הדירקטוריון של החברה.
ב-13 בספטמבר 2023 התקיימה שיחה בין ב"כ החברה לבין נציגי הרשות, לאחר שבמכתבה של החברה מיום 8 בספטמבר 2023 נמסר על ידה כי היא החליטה לחדול מלבצע פעולות שוטפות וכן מלהעניק שירות ללקוחותיה. בשיחה הובהר לחברה כי היא צריכה לפעול למילוי האחריות שלה ולעמוד בהוראות הדין החלות עליה, וכי על החברה להקפיד על הפעילות השוטפת ולהעניק שירות ללקוחותיה בהתאם לכלל הוראות הדין באופן מידי וכל עוד לא קיבלה הוראה אחרת מהרשות.
ב-15 באוקטובר 2023 הציגה החברה תכנית הפעולה כפי שאושרה בדירקטוריון החברה. לאחר בחינת התוכנית, סברה הרשות כי תכנית הפעולה כפי שנשלחה לא נותנת את המענה הנדרש לצורך תיקון הכשלים הכבדים בהתנהלות החברה שהביאו למצב שבו קיים סיכון ממשי לכספם של חוסכים בחברה.
ב-19 באוקטובר 2023 שלחה סלייס מכתב בנושא "פעילות קופות גמל בניהול אישי" הממפה אלו קרנות בהקשר זה, עומדות בהגדרת "קרנות חוץ" הקבועה בתקנות קופת גמל בניהול אישי ואלו אינן עומדות בהגדרה. במכתב החברה מודה הלכה למעשה כי הפרה את הוראות הדין ואפשרה השקעה בקרנות שאינן קרנות חוץ בהתאם לתקנות קופת גמל בניהול אישי.
ב-12 בנובמבר 2023 שלחה החברה תכנית פעולה מתוקנת ביחס לגביית הכספים ששולמו לעמיתים מבלי שהם התקבלו מהקרנות. החברה הוסיפה כי לצורך גביית הכספים היא מינתה רו"ח לצורך ביצוע הליך של מיפוי התנועות והיתרות בחשבונות המעבר ונפגשה עם יזמי הקרנות בעניין חובתם להעביר את הכספים שהעמיתים משכו לחברה המנהלת. גם לאחר בחינת התוכנית המתוקנת לעניין זה, סברה הרשות כי תכנית הפעולה עדיין לא נתנה את המענה הנדרש לתיקון הכשלים הכבדים בהתנהלות החברה שהביאו למצב שבו קיים סיכון ממשי לכספם של חוסכים בחברה.
ב-26 בנובמבר 2023 נערכה פגישה בין הרשות לב"כ החברה. בפגישה טענה החברה כי חלק מבעלי הקרנות אינם משתפים פעולה לצורך שחרור כספי עמיתים שביקשו למשוך או להעביר את כספם מקרנות אלה. עוד עדכנו באי כוח החברה כי החברה עומדת למעשה בפני חדלות פירעון.
מהאמור לעיל עלתה תמונה חמורה ביותר לפיה החברה נמצאה בהפרה נרחבת של הוראות דין מהותיות החלות עליה ולא הציגה לממונה מתווה ישים לתיקון הליקויים החמורים, הנרחבים והיסודיים בפעילותה, באופן המעלה חשש כבד לכספי החוסכים.
עם התבהרות התמונה העובדתית במסגרת הביקורת שערכה הרשות, וביתר שאת עם ביצוע צעדי הרשות, החלה הרשות בחודש ספטמבר 2023 לפעול למינוי מנהל מורשה.
הליך חסר תקדים
בשלב זה של הדוח, מציינים ברשות כי מדובר בהליך מינוי שאין לו תקדים, בוודאי לא בתחום בו עוסקת החברה. הליך מינוי זה מורכב וארוך הן ביחס להליכים המקדמיים הפרוצדוראליים והמנהליים הנדרשים בהתאם לחוק (התייעצות עם הוועדה המייעצת, קיום שימוע מנהלי לחברה ואישור שר האוצר למינוי) והן ביחס לצורך באיתור מועמד ראוי ובעל התמחות מקצועית, לתפקיד המנהל המורשה והן ביחס לצורך באיתור מועמדים ראויים למינוי חברי וועדת ההנהלה (הכוללים שלושה חברים, שאחד מחבריה הוא שופט בדימוס).
נוכח כל הממצאים המתוארים של אי סדרים קשים בניהול החברה וחשש כבד לכספי העמיתים שהשקיעו את כספם בה, ולאחר שהשתכנע הממונה שאין לחברה יכולת לפעול לתיקון הליקויים והשבת כספי העמיתים, מינה הממונה ב-26 בדצמבר 2023 את אפי סנדרוב כמנהל מורשה בחברה וכיו"ר ועדת הנהלה בחברה וכן מינה את השופט (בדימוס) ספי אלון, משה טרי ופרופ' לימור עציוני לחברים בוועדת הנהלה של החברה.
עוד נאמר בדוח כי הרשות והמנהל המורשה פועלים באמצעים נוספים מול הגורמים שונים, וזאת מעבר למפורט במכתב זה. על מנת לא לסכל את הצלחת הפעולות כאמור, ומתוך שיקולים של טובת החוסכים, לא ניתן לפרטן בשלב זה.
עיקרי הליקויים בסלייס שהתגלו בשנים 2022-2023
* סלייס השיתה על עמיתי קופות הגמל שבניהולה הוצאות ישירות בשיעור שהוא מעבר למגבלה המותרת. הממונה הורה בדצמבר 2022 להשיב לעמיתים כשני מיליון שקל. בהמשך נמצא כי החברה לא השיבה בפועל לעמיתים את הסכום למרות שהצהירה על כך.
* סלייס השקיעה נכסי עמיתים שבניהולה בשותפות בשיעור החורג משמעותית מהמגבלות שנקבעו בתקנות. לאור ממצאים אלה הורה הממונה לחברה במאי 2023 בהתאם לסמכותו לתקן את החריגה האמורה ולהשיב לעמיתים את רכיב דמי הניהול בשל ההשקעות החורגות. החברה השיבה לעמיתים סכום של כשני מיליון שקל.
* במסגרת בירור של כחמישים פניות ציבור שהוגשו לרשות בעניין החברה, ביקשה הרשות מהחברה להמציא התייחסותה לפניות העמיתים. בניגוד להוראות הממונה בעניין, לא התקבלו תגובות החברה ל-34 מתוך כלל הפניות הנדונות. במאי 2023 הוטל עיצום כספי בגובה של כשני מיליון שקל. לאחר מינויו של המנהל המורשה נמצא כי החברה חדלה מלשלם את סכום העיצום הכספי במהלך שנת 2023 כך שנותר חוב שעומד על כמחצית מהסכום.
* בשל היקף ההפרות הנרחב הודיעה הרשות לחברה בנובמבר 2022 כי התנהלותה עלולה להביא את הממונה להפעלת סמכויות אכיפה משמעותיות נגד החברה ובעלי היתר השליטה בה.