בכירים בענף מאותתים על קשיים ביישום מלא של רפורמת IFRS 17 במועד המתוכנן

בכירים בענף מאותתים על קשיים ביישום מלא של רפורמת IFRS 17 במועד המתוכנן

מומחים בענף הביטוח מתריעים כי רמת המוכנות של חברות הביטוח ליישום התקן החשבונאי אינה אחידה * אחת ההצעות היא שבמהלך 2025 החברות ישלחו רק לרשות את הדוחות בהתאם ל-IFRS 17 והדיווח לציבור יעשה לפי התקן הקיים * מרשות שוק ההון נמסר לפוליסה בתגובה: אין שינוי במועד הצפוי של כניסת התקן לתוקף

שלושה וחצי חודשים לקראת כניסת רפורמת IFRS 17 לתוקף, וכחצי שנה לפני פרסום הנתונים הראשונים, והמתיחות בענף מרקיעה שחקים. החשש הוא שרמת המוכנות של חברות הביטוח לרפורמה אינה מספיקה, וקיים חשש בלתי מבוטל מטעויות בדוחות של חלק מהחברות.

על פי מפת הדרכים האחרונה שפרסמה רשות שוק ההון, הדוחות הכספיים לרבעון הראשון של 2025 אמורים להיות על פי התקן החדש. כבר בדוחות השנתיים של 2024 יכללו נתונים ראשונים לפי התקן. חברות הביטוח השקיעו עשרות מיליוני שקלים ובחלק מהחברות אפילו מעל מאה מיליון שקל, בהתארגנות לתקן החדש. החברות נעזרו במומחים מאירופה, שכן משם חלק מהידע.

מדובר בפרויקטים חוצי חברות ושותפים בו אגפי כספים, מערכות מידע, אקטואריה וכמובן הצד העסקי. בענף הביטוח לא זוכרים פרויקט כה יקר עם כל כך הרבה מעורבים.

נוכח החששות, הרשות צריכה לקבל החלטה – האם דוחים בעוד שנה? מצד אחד הרשות רוצה לקדם את חברות הביטוח כמו המצב באירופה ומדינות מובילות כמו אוסטרליה וקנדה. אולם מצד שני, יש הרבה קולות מהשטח של חוסר בשלות וחשש לדוח כספי עם טעויות. הדילמה הזאת מונחת כעת על כתפי המפקח על הביטוח.

לטעויות בדוח הכספי יהיו השלכות על רשות נוספת – הרשות לניירות ערך. לכך מתווספת סוגיית אמון המשקיעים שגם ככה מתקשים בהבנת הדוחות של חברות הביטוח. מאחורי הקלעים, בחשאיות, מתקיימים דיונים בין חברות הביטוח, הרשות ופירמות ראיית החשבון.

אחת הגישות המרכזיות שנדונות היא שבמהלך שנה אחת התקן החדש ידווח רק לפיקוח, שיאסוף את הנתונים וישווה את הדיווחים של כל החברות. במקביל, כל חברה תתחקר את התוצאות שלה במהלך השנה כדי להגיע לשלב של בשלות ומהימנות, כיאה לדוח כספי לציבור.

בימים אלה, כך נודע לפוליסה, חברות הביטוח עושות מבדק כמותי מול רשות שוק ההון. החברות מעבירות נתונים שנבדקים על ידי רואי חשבון, ולהערכת גורמים בענף – החלטה סופית תתקבל לאחר סיום ניתוח ממצאי המבדק.

על פי הערכה של גורמים מומחים, ההסתברות לדחיית הרפורמה אינה גבוהה אבל קיימת.

ללא דחייה, עולה חשש שחלק מהחברות יפרסמו נתונים לא מדויקים או שהן תתקשנה להבין לעומק את התוצאות. לפי התוכנית, הייתה אמורה להיות תקופת ביניים בה החברות ירוצו במקביל עם שני התקנים אולם בגלל הדחייה התקופה התקצרה.

קיימות מספר אפשרויות נוספות לדחות את כניסת הרפורמה לתוקף. למשל – לאפשר לחלק מהחברות לדחות. בחלק מהמדינות ניתנה אפשרות לחברות ביטוח פרטיות לפרסם דוחות לפי התקן הישן, כאשר החברות הציבוריות מפרסמות לפי IFRS 17. הבעיה עם מועד כניסה לתוקף שונה בין החברות היא שנקודת השערוך הראשונית תהיה שונה.

ברשות שוק ההון נמסר לפוליסה בתגובה: "אין שינוי במועד הצפוי של כניסת התקן לתוקף".



כתיבת תגובה