טיוטת התכנית הכלכלית ל-2025: הגופים המוסדיים על הכוונת
טיוטת חוק ההסדרים כוללת כוונה להקים וועדה לבחינת השפעות ניהול כספי הציבור על ידי המוסדיים * באוצר מזכירים מחקרים של רשות ניירות ערך שהציגו דומיננטיות משמעותית באחזקות בשוק ההון המקומי ומתאם גבוה בין תוכן תיקי ההשקעותהתכנית הכלכלית לשנת 2025 (חוק ההסדרים), שטיוטה שלה פורסמה במהלך סוף השבוע, כוללת תכנית שעיקרה לבחון את "השפעת היקף ואופן ניהול נכסי הציבור בידי הגופים המוסדיים על המשק הישראלי".
על פי ההצעה, תוקם וועדה, שבראשה יעמוד נציג ציבור שימונה על ידי שר האוצר (בהתייעצות עם הממונה על שוק ההון). בוועדה יהיו חברים מנכ"ל משרד האוצר (או נציגו), הממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, יו"ר רנ"ע, הממונה על התקציבים במשרד האוצר ,הכלכלן הראשי, החשב הכללי, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, הממונה על התחרות ושני נציגי ציבור בעלי ידע וניסיון רלוונטיים לעבודת הועדה, שימנה שר האוצר.
מטרת הוועדה – לבחון את ההשפעות של היקף ניהול הנכסים בידי הגופים המוסדיים, לרבות ההתפתחות הצפויה שלהם, על רמת התחרות הכלל משקית בהווה ובעתיד, ולהמליץ, במקרה הצורך, על צעדים מעשיים, לרבות תיקוני חקיקה נדרשים או הוראות אסדרה.
במסגרת זאת, ייבחנו, בין היתר, הסוגיות הבאות:
- השפעת היקף הנכסים של הגופים המוסדיים והעמיתים ופיזורם, לרבות החזקות משותפות או צולבות בנכסים, על רמת הסחירות בשוק ההון ורמת התחרות, בדגש על הכלכלה הריאלית.
- אופי ומידת המעורבות של הגופים המוסדיים כבעלי מניות והשפעתה על רמת התחרות, ועל אפשרות קיומם של ניגודי עניינים.
- השפעת תמהיל האחזקות הסחירות של הגופים המוסדיים והעמיתים, לרבות הדמיון באחזקות אלו בין הגופים המוסדיים, על הנזילות בשוק ההון המקומי ועל התנהלות החברות הציבוריות, בשים לב לגודלו של שוק ההון המקומי והחסמים לצמיחתו.
- השוואה בין-לאומית לאופי ומידת הריכוזיות של גופים דומים בעולם, ביחס לשונות בין המודלים הקיימים בעולם, תוך השוואה למידת הסחירות והאחזקה בחברות ריאליות.
בטיוטת חוק ההסדרים נקבע כי המלצות הוועדה יינתנו, בין היתר, בשים לב לשיקולים הבאים:
- שמירה מיטבית על עניינם של לקוחות הגופים המוסדיים.
- קידום התחרות הכלל משקית.
- שמירה על יציבות המערכת הפיננסית.
הוועדה תגיש את המלצותיה לשר האוצר בתוך 240 יום ממועד קבלת החלטה זו.
בדברי ההסדר נאמר כי בישראל כ-50 גופים מוסדיים, המנהלים, נכון לשנת 2022 כספי ציבור בסכום של כ-2.2 טריליון ₪ – גידול ש ל 263% ביחס לסך הנכסים המנוהלים בשנת 2010. גידול זה צפוי להמשיך בעקביות גם בעתיד, זאת נוכח הגידול המתמיד בכוח העבודה לצד חובת החיסכון הפנסיוני.
באוצר ציינו כי בשנים 2020 ו- 2023 פרסמה הרשות לניירות ערך שני מחקרים שסקרו את ההתפתחות בנכסים המנוהלים בידי הגופים המוסדיים ואת הדמיון הקיים בניהול נכסים אלו. המחקרים הציגו דומיננטיות משמעותית באחזקות בשוק ההון המקומי ומתאם גבוה בין תוכן תיקי ההשקעות האלו. נוכח האמור, ובהמשך להמלצת צוות המעקב לחוק הריכוזיות והצוות לבחינת החזקת גופים מוסדיים בחברות כרטיסי חיוב, מוצע להקים ועדה ציבורית לבחינת ההשפעות המשקיות של היקף ניהול הנכסים בידי הגופים המוסדיים.